Mărturii cutremurătoare despre cum își terorizau victimele locotenenții Cămătarilor. Ce rol avea fiul medicului Ciomu în gruparea temuților recuperatori

Mărturii cutremurătoare despre cum își terorizau victimele locotenenții Cămătarilor. Ce rol avea fiul medicului Ciomu în gruparea temuților recuperatori
Marian Sîrbu, zis Box și Florin Șpac sunt acuzați că ar fi organixzat o grupare specializată în recuprări/Sursa/Facebook
Publicat: 03/06/2021, 19:27
Actualizat: 03/06/2021, 20:35

Procurorii DIICOT care au intrumentat dosarul în care mai mulți apropiați ai temutului clan al Cămătarilor au fost reținuți, au arătat că, pentru recuperarea unor datorii, interlopii șantajau oameni de afaceri pe care îi supuneau unor presiuni psihice teribile.

  • La dosar există mărturiile unor victime care au descris modul în care au fost urmărite pas cu pas de diverși oameni periculoși sau au fost amenințate că le vor fi tăiate mâinile.
  • Din această grupare, spun procurorii DIICOT, făcea parte și fiul cel mare al medicului chirurg Naum Ciomu, devenit celebru după ce a amputat, din greșeală, penisul unui pacient.

După ce influența clanului Cămătaru a slăbit, mai mulți dintre foștii oameni de bază ai temutei grupări și-au pus pe picioare propria bandă și s-au apucat de recuperări la nivel înalt. Condus de Marian Sîrbu, zis Box, un fost bodyguard aflat în slujba lui Nuțu și Sile Cămătaru, și de Florin Șpac, fost component al lotului de lupte al CS Dinamo, grupul și-a oferit serviciile pentru recuperarea unor sume mari de bani.

Conform procurorilor, în jurul celor doi s-au adunat mai multe persoane, în special provenite din eșaloanele inferioare ale lumii interlope, dar și din lumea mondenă, așa cum a fost cazul lui Andrei Lazăr Ciomu, care s-au învoit să ducă la bun sfârșit misiunile violente puse la cale de liderii grupării.

În referatul cu propunere de arestare preventivă se menționează că, la data de 13  octombrie 2020, un om de afaceri a venit la Poliția Capitalei, unde s-a plâns de faptul că, în luna iulie, fusese obligat să plătească o sumă de bani unor interlopi, dar și unui bărbat la care avea o datorie neachitată. Potrivit unor surse apropiate anchetei, este vorba despre un presupus om de afaceri provenit din Orientul Mijlociu, care avea o datorie importantă la un bărbat. Acesta i-ar fi împrumutat, în anul 2019, 750.000 de euro, bani din care ar fi reușit să recupereze numai 150.000, achitați în mai multe tranșe.

Ulterior, prin intermediul mai multor apropiați din lumea interlopă care obișnuiesc să frecventeze cluburile, acesta a ajuns să ia legătura cu Box și Florin Șpac, care s-ar fi angajat într-o cursă pentru recuperarea întregii datorii.

Victima a povestit procurorilor că a fost urmărită inclusiv în cluburi, de unde primea, pe telefonul mobil, fotogafii pentru a i se demonstra că nu se poate ascunde. În plus, Box și oamenii lui veneau în fața locuinței, de unde îi transmiteau că, dacă nu deschide ușa, vor intra cu forța în locuință.

„La data de 10.07.2020, persoana vătămată, în timp ce se afla într-un club din Mamaia, a primit prin intermediul aplicației WhatsApp mai multe fotografii cu ea în timp ce se afla în incinta unui local, la bar, imagini ce au fost însoțite de un mesaj în limba engleză în care i se spunea că, dacă are nevoie de ajutor, va fi acolo”, se arată în documentul întocmit de procurorii antimafia.

Conform unor surse apropiate anchetei, telefonul de pe care ar fi fost transmise aceste mesaje i-ar aparține lui Florin Șpac.

În cele din urmă, victima a cedat presinilor și ar fi achitat șantajiștilor, în total, 600.000 de euro.

Andrei Ciomu, acuzat că a atacat personalul unui institut de cercetare, alături de Box și Șpac

O altă intervenție coordonată de Marian Sîrbu, alias Box, și de luptătorul Florin Șpac a fost asupra conducerii institutului de cercetare IPROCHIM. Alături de mai mulți complici, aceștia au lansat atacuri împotriva factorilor de decizie ai instituției de stat, pentru a-i determina să accepte, tacit, înființarea unei parcări ilegale în curtea institului, gestionată de reprezentanții unei clinici private care funcționează într-un spațiu închiriat la parter.

Potrivit procurorilor DIICOT, la data de 25 martie 2021, directorul general adjunct al IPROCHIM a depus o plângere la Poliție, în care a reclamat o infracțiune de șantaj, comisă de un grup de interlopi, asupra angajaților institutului.

Anchetatorii au arătat că administratorul clinicii Romgermed, care funcționează în incinta IPROCHIM, într-un spațiu închiriat, ar fi apelat la serviciile grupului organizat condus de Box și de Șpac, pentru a dărâma, în mod abuziv, un gard exterior. Reprezentanții Romgermed ar fi făcut în curtea IPROCHIM o parcare cu plată, considerată ilegală de către proprietar, și aveau nevoie de demolarea gardului exterior pentru a putea permite accesul autoturismelor.

În acest sens, liderii gupării au strâns un grup de interlopi specializați în infracțiuni cu violență, cu ajutorul cătora ar fi intimidat atât conducerea cât și angajații firmei de pază, care, conform anchetatorilor, ar fi fost amenințați că li se vor tăia mâinile.

Surse din anchetă au dezvăluit, pentru Gândul, că persoana care ar fi făcut legătura dintre administratorul Romgermed și grupul infracțional violent ar fi fost chiar Andrei Ciomu, fiul cel mare al medicului Naum Ciomu. Mai mult, Andrei Ciomu ar fi participat, personal, la acțiunile de intimidare, în urma cărora, susțin procurorii, directorul institutului de stat a ales, de teamă, să-și dea demisia.

În același timp, spun anchetatorii, interlopii l-au amenințat pe unul dintre angajații IPROCHIM că îi vor tăia mâna dacă va mai încerca să dirijeze mașinile către parcarea institutului, în defavoarea parcării cu plată.

În 26 mai, procurorii DIICOT au ridicat și au dus la audieri 16 persoane, printre care și pe Andrei Ciomu. Cu toate că interlopii erau acuzați de infracțiuni cu violență și constituire și aderare la un grup infracțional organizat, instanța a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă și a decis că interlopii pot fi cercetați și în stare de libertate, sub control judiciar.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii